Neandertaller

 Neandertaller

 İnsan; Yeryüzünde en baskın türlerden biri haline gelmiş oldukça zeki primatlardır. Kendilerini biyolojik, sosyal ve ruhsal yönleri ile tanımlarlar. İnsanın bilimsel ismi Homo sapienstir, Latince anlamı "akıllı adam" anlamına gelir. Homo sapiensin ilk kez nasıl ortaya çıktığını bugün için hala keinlik kazanmamıştır.                                                                                                                                                                                                   

 Neandertal ya da Neandertal insanı, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 28 bin yıl önce yaşamış insan türüdür. Fosilleri muhafaza etmeye müsait kireç taşı mağaralarda yaşadıkları için haklarında en fazla bilgi sahibi olunan ve bunun bir sonucu olarak modern kültürde tipik "mağara adamı" kalıbı yaratan tarih öncesi insan türüdür. 



 İlk neandertal fosili Almanya'nın Düsseldorf kenti yakınlarındaki Neander vadisinde 1856'da bulunmuştur. Bu nedenle Neandertal ismi verilmiştir. Almanca "tal" ve eski Almanca'da "thal" sözcükleri vadi anlamına gelmektedir. 

 Neandertaller günümüzden yaklaşık 200 ila 100 bin yıl önce ortaya çıkmıştır. Soyları yaklaşık 28 il 35 bin yıl önce tükenmiştir. Atlantik kıyılarından Orta Asya'ya, en kuzeyde Belçika'dan, güneyde Akdeniz ve güneybatı Asya'ya kadar olan bölgede yaşamıştır. 

Neandertaller muhtemelen Avrupa'da, soğuk iklim koşullarına uyum sağlayabilmek amacıyla ortaya çıktı. Daha sonra batı Asya'ya ulaştı ve muhtemelen Levant'da (doğu Akdeniz) Homo sapiens ile karşılaştı. Neandertalların Afrika'ya ya da Özbekistan'ın doğusuna ulaştıkları hakkında herhangi bir istatistik bir kayıt yoktur.

Çağımız İnsanı (Modern İnsan) İle Akrabalığı


Neandertallerin evrimsel kaderi ile modern insanın ortaya çıkışı doğrudan alakalıdır. Homo sapiens, yaklaşık 200 ila 100 yıl önce doğu veya güney Afrika'da ortaya çıkmıştır. Modern insan, yaklaşık 40 bin yıl önce kuzeye doğru yayılmış, bu esnada yerel tarih öncesi insan türlerini sürmüş veya tüketmiştir. Bunun sonucu olarak Neandertaller modern insan ırkı tarafından absorbe edilmiştir. Modern insana geçişin göreceli olarak geç yaşandığı batı Avrupa'da bile Neandertaller ile ilk modern insanların çiftleştiğine dair kanıtlar vardır.



Fiziksel Farklar

 Neanderteller ile ilk modern insanlar asasındaki en önemli fark dayanıklılıktır. Neanderteller de tıpkı diğer tarih öncesi insan türleri gibi modern insandan daha güçlü ve dayanıklıdır. İlk modern insanın kol ve baldırları günümüz insanına nazaran daha kalın olmakla birlikte Neandertellere göre daha inceydi. İlk modern insan el anatomisinin daha hassas tutuş için değiştiği düşünülmektedir. Bacak anatomisinin fazla değişmediği anlaşılmıştır. Zira tüm Pleistocene dönemi avcı-toplayıcı topluluklarında hızlı hareket etme önemliydi. Ön dişler küçüldü, yüz kısaldı, çene sivrildi, kaş küçüldü. Beyin boşluğu daha yukarıya çıktı, yuvarlaklaştı ancak büyümedi. Bunun yanı sıra Neandertellerin Geniş kafatasının farklı bir beyin şekli dolayısıyla da farklı bir düşüneme yapısına işaret etti, bu yüzden de modern insandan daha zeki olabileceği yorumları yapılmaktadır. 



Anatomisi

 Fosil buluntularında Neanderteller'in ortalama yükseklikleri (boyları) erkelerde 164 ila 168 cm iken kadınlarda 152 ila 156 arasındadır. Fosillerinin 26 numuneden oluşan örneklerinin incelenmesiyle, ortalama ağırlıklarının erkeklerde 77,6 kg kadınlarda 66,4 kg olduğu bulundu. 


Öneri Filmler;

Ao, Le Dernier Neanderlat (2010)
Ateş Savaşı (Quest For Fire)(1981)

Animasyonlar;

Crood'lar 2 : Yeni Bir Çağ (The Croods: A New Age) (2020)
Crood'lar (The Croods) (2013)





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ADOLF HİTLER

ÇERNOBİL FACİASI

WAVERLY HILLS SANATORYUMU